Cartea electronică de identitate ar putea înlocui cardul de sănătate
Cartea electronică de identitate este subiectul unui proiect de lege propus de Ministerul de Interne, iar aceasta ar putea aduce noi beneficii.
Cardul de sănătate, o creație care pare să aducă mai multe probleme decât avantaje românilor, având în vedere episoadele nefericite de nefuncționalitate a sistemului, ar putea să dispară, având în vedere propunerea MAI, de a modifica structura datelor prevăzute de cartea electronică de identitate (CEI)
Această nouă carte de identitate nu este obligatorie pentru cetățeni, existând posibilitatea de a alege și o carte de identitate clasică. Noile CEI vor fi produse la Imprimeria Națională, dar nu există momentan o dată aleasă pentru intrarea în circulație a acestora.
Cartea electronică de identitate ar urma să ofere cetățenilor acces la diverse sisteme informatice ale Ministerului de Interne, la sisteme ale administrației publice, dar și la alte sisteme informatice. Titularul va avea osibilitatea să se autentifice online pentru a avea acces la servicii bancare, sociale, de educație și altele, astfel că interacțiunea cu autoritățile publice se va simplifica, scrie agerpres.ro.
Noua carte de identitate electronică, dar și varianta simplă (care poate fi cerută pe considerente religioase sau de conștiință), va putea fi emisă de la naștere, iar valabilitatea sa variază, după cum urmează:
- valabilitate de 2 ani, pentru persoanele cu vârste între 0 și 14 ani;
- valabilitate de 4 ani, pentru persoanele cu vârste între 14 și 18 ani;
- valabilitate de 10 ani, pentru persoanele cu vârste de peste 18 ani.
În cadrul cărții electronice de identitate vor fi disponibile numele și prenumele titularului, data și locul nașterii, sexul, cetățenia, imaginea facială, CNP-ul, adresa de domiciliu, datele biometrice, certificate calificate, dar și amprentele a două degete, după caz.
Proiectul de lege poate fi găsit pe pagina MAI, în secțiunea Informații Publice – Transparență decizională.